~ Problemen met vleermuizen ~
 
De Chiroptera

Bouw van de vleermuis

Geschiedenis van de vleermuis

Onderverdeling

Vliegen en jagen

Een jaar in het leven van de vleermuis

Bedreigingen

Fabeltjes & bijgeloof

Graaf Dracula

Soorten vleermuizen

Problemen met vleermuizen

Vleermuizenlinks


Wie zich zorgen maakt in verband met vleermuizen, vindt hieronder nuttige informatie en tips. De oplossing voor je probleem er wellicht tussen!

Wat je zeker nooit uit het oog mag verliezen, is dat de vleermuis een beschermde diersoort is en je ze dus niet mag doden of op eender welke manier schade mag berokkenen.

  • Je hebt een vleermuis in huis? Klik dan snel hier.
  • Een vleermuis (op de grond) gevonden? Volg dan deze richtlijnen.

Eerst en vooral enkele ontkrachtingen en geruststellingen:
  • vleermuizen vallen geen mensen aan
  • ze vliegen niet in je haar en blijven er ook zeker niet in kleven
  • vleermuizen maken geen nest en brengen dus geen nestmateriaal of andere vuiligheid binnen in huis
  • vleermuizen knagen niet en maken dus niets stuk aan je huis
  • hun behoefte doen ze niet in hun verblijf (dus ook niet in huis), maar aan de invliegopening (daar kan je dus wel 'strontjes' vinden)

Neem onze pagina over fabeltjes en bijgeloof ook eens door!


Last van het geluid dat je gasten maken?

Tegen geluidshinder valt eigenlijk weinig te doen.
Vleermuizen maken, naast hun voor ons onhoorbare echolocatie-geluiden, ook hoorbare piepgeluidjes. Je kan ze soms horen rondkruipen in hun verblijfplaats (bv. als ze over de dakisolatie kruipen).
Een mogelijke oplossing is ervoor zorgen dat het deel van het dak waar het probleem zich voordoet, niet meer toegankelijk is voor de vleermuizen. Let er wel op dat je dit doet tijdens de winter, wanneer ze (normaal gezien) op een andere plek verblijven, zodat je geen diertjes insluit. Wil je echt zeker zijn, contacteer dan een specialist.


Bekruipt de stank je soms?

Dan is de kans dat er een probleem is met de isolatie reëel.
Gelukkig is geurhinder een zeldzaam verschijnsel. Heb je er toch last van, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een grote kolonie.
De boosdoener is vaak een slecht geïsoleerde spouwmuur. Een goede spouwmuur moet, net als een (onder)dak, voldoende verlucht worden. De woning goed verluchten dus.


Vind je af en toe uitwerpselen, op de vensterbank bijvoorbeeld?

Dan bevindt de in-/uitgang van het vleermuizenverblijf zich vlak boven je raam en zal je de keutels regelmatig moeten verwijderen (misschien ook van het raam zelf).
De guano-keutels zijn gelukkig droog en dus makkelijk te verwijderen. Vaak verpulveren ze zelfs al bij het aanraken. Naast dit onaangename werkje heeft guano echter ook een positieve kant: het is namelijk een uitstekende meststof.
Natuurlijk kan je ook op andere plaatsen keutels vinden, zoals op zolder. Daar kan je jezelf het schoonmaken makkelijker maken door er plasticfolie te leggen, waarin de keutels opgevangen worden.
Zijn je vensterbanken, gevels of ramen de slachtoffers, dan kan je enkele centimeters onder de in-/uitgang van het verblijf een 'mestplankje' plaatsen, maar opkuisen zal wel de boodschap blijven.


Nog een laatste raad: dicht nooit zomaar een invliegopening!

Je loopt dan namelijk het risico beestjes op te sluiten. Als ze geen (andere) uitweg vinden, overleven ze niet, met verrotting en dus ook stank tot gevolg. Dat willen we natuurlijk niet. Daarenboven is dit bij wet verboden (beschermde diersoort!).
Denk ook niet dat je het slim speelt als je de opening(en) 's avonds dicht, wanneer je denkt dat alle vleermuizen uitgevlogen zijn om op jacht te gaan. Ze zijn namelijk niet allemaal weg...de jongen worden achtergelaten in de verblijfplaats en je zou hen dus sowieso opsluiten. Wanneer de moeders dan terugkomen en vaststellen dat ze niet meer binnen kunnen en dus niet bij hun jongen geraken, gaan ze een andere toegang zoeken. Daardoor komen ze dan weer via elke mogelijke weg naar binnen en dus ook in de woonvertrekken.

Dus: heb je een probleem en je weet niet (ook niet na het lezen van deze tips) hoe het op te lossen of je twijfelt, contacteer dan een specialist alvorens zelf, op goed geluk, iets te ondernemen.