~ Gladneuzen ~
 
De Chiroptera

Bouw van de vleermuis

Geschiedenis van de vleermuis

Onderverdeling

Vliegen en jagen

Een jaar in het leven van de vleermuis

Bedreigingen

Fabeltjes & bijgeloof

Graaf Dracula

Soorten vleermuizen

Problemen met vleermuizen

Vleermuizenlinks

De Savi's dwergvleermuis (Pipistrellus savii)

Afmetingen
- kop-romp: 4-5,4 cm
- staart: 3,1-4,2 cm
- spanwijdte: 22-22,5 cm
- gewicht: 5-10 gr
- geboortegewicht: 1,2 gr


Deze kleine vleermuissoort heeft bredere en rondere oren dan de andere Europese Pipistrellus-familieleden. Savi's vleermuizen hebben een vrij lange vacht die op de rug geel- of goudbruin is, tot donkerbruin met goudkleurige, glanzende punten. Hun buik is dan weer witgelig tot grijswit en vormt een duidelijk contrast met de rug. Een ander contrast wordt veroorzaakt door de zwarte oren en snuit.
Net als de Kuhl's dwergvleermuizen, vind je de Savi's dwergvleermuizen hoofdzakelijk terug in Zuid-Europa. Maar ze komen ook voor op de Canarische Eilanden (Tenerife, La Gomera, El Hierro en Gran Canaria).

Biotoop: je vindt ze in bergdalen en in karstgebieden. Op de eilanden in de Middellandse Zee, kom je ze ook aan de kust en in menselijke nederzettingen tegen. In Noord-Italië vindt men ze ook in grote steden. Voor hun zomerverblijven verkiezen ze plaatsen in spleten in gebouwen, zoals dakranden, muurspleten, achter vensterluiken, onder dakpannen en in muurholtes. Ook rotsspleten komen in aanmerking. Voor winterverblijven trekken ze naar diep gelegen dalen en maken er hun thuis van grotten, spleten en boomholten.

Vanaf begin augustus à september start de paartijd. De kraamkolonies bestaan meestal uit 20 tot 70 vrouwtjes, maar soms ook uit 5 tot 10. Meestal worden de jongen in begin tot midden juli geboren en zelden al in juni. Ook Savi's dwergvleermuizen krijgen twee jongen per keer, en zelden maar één. De jongen hebben een donkerdere vacht dan de volwassen dieren.

Savi's dwergvleermuizen vliegen vaak al voor zonsondergang uit en ze vliegen vaak heel hoog, terwijl ze korte glijvluchten maken. Ze jagen zowel in de buurt van rotswanden als in bebouwing (rondom straatverlichting) en dat bijna de hele nacht. Op eilanden in de Adriatische Zee ziet men ze ook overdag boven de kliffen vliegen. Ze vliegen daar ook dicht boven het wateroppervlak.
Ze eten overwegend vlinders, tweevleugeligen, vliesvleugeligen en gaasvliegen, maar ook kleine kevers.