~ Problemen met vleermuizen ~
 
De Chiroptera

Bouw van de vleermuis

Geschiedenis van de vleermuis

Onderverdeling

Vliegen en jagen

Een jaar in het leven van de vleermuis

Bedreigingen

Fabeltjes & bijgeloof

Graaf Dracula

Soorten vleermuizen

Problemen met vleermuizen

Vleermuizenlinks


Eén van de meest gestelde vragen is wat te doen als je een vleermuis in huis hebt...

    Er is een beestje binnengevlogen, bijvoorbeeld door een openstaand raam:
    zorg ervoor dat er minstens 1 raam open staat, doe het licht uit en verlaat de kamer (sluit deuren die uitgeven op andere kamers). Wacht een tijdje vooraleer terug naar binnen te gaan, zo geef je de vleermuis genoeg tijd om rustig de uitweg te vinden, zonder dat je haar opjaagt. Ga dus niet met borstels of zo in de lucht staan zwieren, daar worden zowel de vleermuis als jij zelf alleen maar moe van.
    Het motto is hier dus: kalm blijven, niet panikeren en de vleermuis vooral niet opjagen.

    Er woont een vleermuis (één of meerdere natuurlijk) ergens in je huis:
    zolang het blijft bij af en toe een krabbelend geluid, guano ('vleermuizenstrontjes') op de vensterbank,... kortom zaken waar je geen noemenswaardige last van ondervindt, is er geen reden om je zorgen te maken. Er zijn soorten die leven in onze huizen, bijvoorbeeld in een spouwmuur, in een rolluikkast, onder dakpannen,... en dat is volkomen normaal.
    Mocht je een gaatje vinden (bv. in de muur van de slaapkamer) waardoor de vleermuis in huis terecht gekomen is, mag je dat zeker niet van buitenaf dichten. Dicht het best van binnen uit. Als je de buitenkant afsluit, ligt het voor de hand dat de beestjes dan zeker in huis terecht komen. Opgesloten beestjes gaan trouwens sowieso een andere uitweg zoeken en vinden ze die niet, dan sterven ze in je spouwmuur, hetgeen dan weer rotting en stank met zich zal meebrengen.
    Vind je overdag ergens een vleermuis (die bv. aan je luchter hangt), laat ze dan rustig hangen en zet 's avonds het raam open, doe het licht uit en verlaat de kamer voor een tijdje, dan vindt ze zelf haar weg wel. Probeer ze overdag niet buiten te krijgen, want het zijn echte nachtdieren en zullen overdag dus niet uit eigen beweging naar buiten vliegen.


Een andere veelvoorkomende vraag is wat te doen met een gevonden vleermuis...

    Als je een vleermuis op de grond vindt, is ze waarschijnlijk gewond, verdwaasd, helemaal uitgeput of ziek, want dat is absoluut geen normale situatie. Als ze niet vliegen, hangen ze wel ergens ondersteboven.
    Een gewonde vleermuis is vaak het slachtoffer van een aanrijding of een aanval van een kat.
    We raden je af zo'n vleermuis met blote handen aan te raken, net zoals je dat met een ander gewond of ziek dier ook niet doet. Je loopt immers het risico gebeten te worden (uit zelfverdediging), hetgeen op zich niet echt een ramp is, maar het kan wel minder aangename gevolgen met zich meebrengen (besmettelijke ziekten zoals hondsdolheid).
    Als je ze oppakt, gebruik je dus stevige handschoenen en bij voorkeur ook een doek. Je kan het diertje oppakken zonder het aan te raken, door er voorzichtig een stuk karton onder te schuiven. Je kan het dan tijdelijk onderbrengen in bijvoorbeeld een schoendoos. Daarin leg je een doek, waarin het beestje zich kan verschuilen.
    Neem dadelijk contact op met de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw. Zij zorgen ervoor dat een specialist het beestje komt ophalen en zullen het dan verzorgen. Probeer het beestje zeker nooit zelf te houden, dat is namelijk bij wet verboden en daarenboven nog erg moeilijk ook!
    Vind je (vooral in de kraamperiode) een 'baby' en je weet waar de kolonie verblijft, kan je het beestje gewoon aan de invliegopening terug zetten. Het zal daar dan door de volwassen dieren gevonden worden. Is dat niet het geval, contacteer ook dan de specialisten van de vleermuizenwerkgroep


Indien je werkelijk hardnekkige en/of dringende problemen ondervindt, werken wij samen met de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw. Zo kunnen we er voor zorgen dat er een specialist ter plaatse komt, die dan eventueel de nodige maatregelen treft.
Deze oproepen worden daarenboven geregistreerd voor statistieken en dergelijke (daarvoor hebben we ook de locatie nodig). Om je een goede dienstverlening te kunnen verzekeren, moeten wij je dan ook vragen om in dit geval je adres te vermelden en eventueel ook al welke tijdstippen voor jou het beste passen.